Miten jooga vaikuttaa?

Sana ”kundal” tarkoittaa rakastetun hiuskiehkuraa. Kundaliinienergialla tarkoitetaan ihmisen sisäistä voimaa, joka uinuu lantionpohjassa. Kundaliinijoogan kriyat ja meditaatiot herättävät kundaliinienergian ja nostavat sen ylempiin energiakeskuksiin (chakroihin), jolloin tietoisuutemme laajenee: hallitsemme mielemme ja tunteemme paremmin, ajattelemme positiivisemmin, saamme rohkeutta kuunnella sisäistä viisauttamme ja pystymme nauttimaan elämästä hyvinä ja huonoina päivinä. Kundaliinienergian herääminen johtaa monesti siihen, että luovumme huomaamattamme vanhoista, haitallisista ajatusmalleistamme ja tavoistamme. Muutokset tapahtuvat toisilla hellävaraisemmin, toisilla nopeammin, mutta varmaa on, että muutoksia tapahtuu jo yhden kundaliinijoogatunnin jälkeen.

Kundaliinijoogan fyysiset harjoitukset ja meditaatiot varmistavat sen, että kehosi ja mielesi pystyvät käsittelemään kundaliinienergian nousemisen. Yogi Bhajan opetti satoja eri harjoitussarjoja (kriya) ja meditaatioita aina vuoteen 2004 asti, jolloin hän siirtyi tuonpuoleiseen.

Jokainen kriya vaikuttaa eri tavalla kehoon, mieleen ja sieluun: voit tehdä kriyan kilpirauhasen tasapainottamiseksi, hyvän yöunen saamiseksi, häiritsevien ajatusten poistamiseksi, vastustuskyvn vahvistamiseksi, päänsäryn voittamiseksi… kaikkiin tarpeisiin löytyy oma kriya ja meditaatio. Jokainen liike, mantra, hengitystekniikka (pranayama) ja käsien asento (mudra) vaikuttaa kehomme energiaratoihin tietyllä tavalla. Periaate on sama kuin akupunktiossa, koko kehon vyöhyketerapiassa ja monissa muissa manipulaatiohoidoissa: stimuloimalla tiettyjä kehon alueita saadaan aikaan tietynlaisia vaikutuksia kehossa ja mielessä. Kyseessä on erittäin tarkka teknologia, joten tietty kriya ja meditaatio toteutetaankin aina saman kaavan mukaan, opettajasta riippumatta.

Esimerkkejä harjoitussarjojen eli kriyojen vaikutuksista:– kriya unettomuuden voittamiseen- kriya vastustuskyvyn parantamiseeen- kriya uusien mahdollisuuksien houkuttelemiseen- kriya hermoston vahvistamiseen- kriya pelkojen poistamiseen- kriya PMS-oireiden helpottamiseen- kriya jännityksen laukaisemiseen- kriya ruoansulatuksen parantamiseen- kriya alaselän vahvistamiseen- kriya kehon puhdistamiseen- kriya luovuuden lisäämiseen- kriya ihon kaunistamiseen- kriya painonhallinnan tueksi- kriya masennuksen voittamiseen

Esimerkkejä meditaatioiden vaikutuksista:– meditaatio kundaliinienergian herättämiseen- meditaatio surun käsittelyyn- meditaatio masennuksen voittamiseen- meditaatio kommunikaation selkeyttämiseen- meditaatio sisäisen voiman löytämiseen- meditaatio auran vahvistamiseen- meditaatio kärsivällisyyden lisäämiseen- meditaatio negatiivisuuden poistamiseen- meditaatio vaurauden lisäämiseen- meditaatio riippuvuuksista irti pääsemiseen